Hoe milieuvriendelijk is uw zwembad?
8 mei 2024Met de zon aan een helderblauwe hemel, uitgestrekt op je ligzetel, drankje in de hand. In je zomerse fantasie ontbreekt alleen nog een zwembad in jouw tuin. Je droomt er al een tijdje van, maar je wilt er een goede beslissing van maken. Los van het esthetische moet je ook de juiste materialen voor uw zwembad kiezen.
Je wil jouw zwemparadijs niet ruïneren door lekken, verzakkingen of ander onheil. We helpen je graag de verschillende materialen te vergelijken en belichten met plezier de voor- en nadelen van elk.
Geen verschil met een binnenzwembad
Het lijkt misschien logisch: een zwembad in de open lucht vraagt om steviger materiaal dan eentje binnen in huis. Die logica gaat echter niet op. Qua materiaalkeuze en ook qua constructiemethodes verschillen beide varianten eigenlijk niet zo veel van elkaar.
Algemeen zijn er heel wat manieren om de kuip van jouw zwembad te bouwen in beton of in kunststof, elk met zijn eigen plus- en minpunten. We overlopen hieronder alle mogelijkheden.
De gemetste betonnen kuip
Zoals de naam doet vermoeden, gaat men bij een gemetste kuip aan de slag met betonstenen die men op elkaar metselt.
Alternatieven zijn werken met prefab betonplaten of met holle blokken uit geëxpandeerd polystyreen (beter gekend als Isomo) die men vervolgens vol beton giet.
Voor moeilijk te bereiken locaties is een gemetste kuip vaak de gemakkelijkste oplossing.
Het grootste nadeel bij dit type kuip is de waterdichtheid. Je kan namelijk alleen maar een liner of een folie – eigenlijk een grote plastiek zak – gebruiken om de kuip waterdicht te maken.
De liner of de folie krijgt in de kuip heel wat te verduren. Zo staat er aan de buitenkant permanent druk op door het grondwater, omdat een gemetste kuip nooit helemaal waterdicht is. Er is dus meer risico op problemen, zeker wanneer de kuip niet perfect geplaatst is. Je hebt ook minder vrijheid om het zwembad naar je eigen smaak aan te passen. De beste gemetste kuipen met liner hebben een levensduur van 15 jaar.
De gegoten betonnen kuip
Bij deze methode giet of spuit men beton op een ijzeren bewapening in een bekisting. Het zorgt voor een goede kuip die tegen een stootje kan. Veel hangt af van de kwaliteit en de dikte van het beton. Aangeraden is om minimum 30 centimeter beton te gieten.
De waterdichtheid is top wanneer je de juiste koppelplaten gebruikt tussen de vloerplaat en de wanden. De kuip moet daarna verder bekleed en afgewerkt worden.
Toch zijn er een aantal nadelen om rekening mee te houden. Zo duurt de plaatsing ervan meestal het langst, zeker wanneer je voor een afwerking in polyester of met betegeling kiest. Bovendien hangt er best een stevig prijskaartje aan deze kwalitatieve kuip.
In tegenstelling tot kunststoffen zwembaden moet een betonnen kuip na het gieten nog bekleed worden. Dat kan met liner, betegeling of polyester.
Liner
Een zwembadliner is in essentie een grote kant-en-klare zak die je in het zwembad spant om het waterdicht te maken. Het grote voordeel hierbij is zijn prijs. Daarnaast is hij ook volledig op maat te maken.
De achterliggende structuur komt wel helemaal zichtbaar door de liner heen, waardoor je de minste fout nadien blijft zien. Naar duurzaamheid laat deze afwerking soms wat te wensen over, zeker bij een gemetste kuip. Ook UV-licht of eventueel een te hoge zuurtegraad van het water hebben een negatieve impact op de levensduur van de liner.
Betegeling
Houdt je van een mozaïek? Dan kan je jouw gegoten betonnen kuip afwerken met tegels. Dat hoeft niet per se een mozaïek te zijn. Grotere tegelformaten werken even goed. Het voordeel bij betegeling is vooral esthetisch.
De prijs van de tegel en de arbeidsintensieve plaatsing doen de prijs wel stijgen. De duurzaamheid hangt voornamelijk af van de kwaliteit van de plaatsing. Bij het gebruik van een minder goede tegellijm is er kans dat tegels loskomen, wat heel wat herstelwerken met zich meebrengt.
Polyester
Afwerking met een laagje polyester is ideaal voor zwembaden met een onregelmatige vorm. Bovendien zijn er verschillende kleuren beschikbaar. Het materiaal is sterk en vraagt weinig onderhoud. Op het vlak van duurzaamheid, prijs en plaatsingsduur is polyester nog niet top.
Het materiaal is gevoelig voor osmose (trage inwerking van het water) en dus voor polyesterrot. Ook wordt de kleur vrij vlug wat doffer en kan er lichte verkleuring ontstaan door UV-licht.
Een te hoge zuurtegraad van het water werkt zo goed als onmiddellijk in op de kleur van de polyester.
Tot zover de mogelijkheden met beton, over naar kunststof.
De kunststof kuip
Een kunststof kuip of monoblok-zwembad wordt in zijn geheel gebouwd in de fabriek of het productie-atelier en nadien in je tuin geplaatst. De plaatsingswerken nemen minder dan een week in beslag.
Dat is een grote tijdswinst in vergelijking met een betonnen constructie die qua plaatsing snel twee maanden of meer in beslag neemt. Bovendien vereist een kunststof zwembad weinig onderhoud.
Hoewel de snelle plaatsing een voordeel is van elke monoblok-zwembad, hangen andere voor- en nadelen af van het type kunststof waarvoor je kiest. De kuip kan vervaardigd worden uit een van de volgende materialen:
- Polyester
- Vinyl-ester
- Epoxy
- Polyethyleen
- Polypropyleencarbonaat (PPC), meestal polypropyleen genoemd
Polyester
Met polyester kan je niet alleen gegoten betonnen kuipen afwerken, je kan er ook hele zwembaden mee maken. In de monoblok-categorie is dit materiaal het goedkoopst. Echter blijven dezelfde nadelen gelden als hierboven vermeld. Je zwembad zal dus gevoelig zijn voor osmose en na een aantal jaren kan er verkleuring optreden.
Meestal ben je ook gebonden aan de vaste formaten en vormen die fabrikanten aanbieden.
Vinyl-ester
We blijven in het land van de esters. Dit materiaal lost veel van de problemen op waar polyesterbaden mee geconfronteerd worden. Het is veel resistenter aan osmose, er is minder verkleuring en het is door de regel duurzamer en steviger materiaal.
Echter bent je ook meestal gebonden aan de standaardformaten die leveranciers beschikbaar hebben. Wel heb je keuze uit verschillende kleuren om het bad aan je smaak aan te passen. Weinig verbazend komt dit uiteraard met een hoger prijskaartje.
Epoxy
Wie voor epoxy kiest, haalt een echt luxebad in huis. Niet alleen is het zo goed als ongevoelig voor osmose, ook verkleuring is onbestaande in combinatie met een goede toplaag. De kuip is sterk en bovendien verkrijgbaar in verschillende standaardkleuren en eender welke RAL-kleur. Dat laatste meestal tegen een meerprijs.
Polyethyleen
De volgende kunststof op de lijst is polyethyleen. Alweer gaan we een stapje hoger qua voordelen. Dit materiaal heeft alle voordelen van de voorgaande en voegt er een aantal aan toe. Zo is de kuip antibacterieel en volledig recycleerbaar, wat de milieu-impact van je zwembad ten goede komt. Daarnaast is het materiaal robuust, wat een lange levensduur garandeert.
Bovendien is maatwerk mogelijk. Als mogelijk nadeel kunnen we het belang van een goede uitlijning aanhalen. Polyethyleen is flexibel en moet dus bijzonder goed geplaatst worden. Een goede stielman is hier van uitzonderlijk groot belang. Het is ook iets temperatuurgevoeliger dan andere materialen.
Polypropyleencarbonaat
Polypropyleen is de heilige graal onder de zwembaden. Niet alleen is het osmose-vrij, heeft het geen last van verkleuringen of temperatuurschommelingen, het is bovendien nog eens volledig recycleerbaar, antibacterieel, elke vorm is mogelijk, het is uitermate bestand tegen de onderhoudsproducten die u gebruikt, de wanden zijn zeer glad en de levensduur is immens lang. Met een PP-bad kies je werkelijk een kuip voor het leven.
De beste materiaalkeuze
Bij MM Swimming Pools zeggen we met veel overtuiging dat het beste zwembad een monoblok uit polypropyleen is. We zijn er dan ook van in het begin mee aan de slag gegaan. Dankzij de monoblok-aanpak garanderen we een snelle plaatsing. De kunststof zorgt ervoor dat we alle pijnpunten van de traditionele zwembaden en andere materialen wegwerken.
- Antibacterieel: Niemand wilt zwemmen in een broeihaard aan bacteriën en algen. Door het antibacterieel effect van polypropyleencarbonaat en de zeer gladde wanden van je zwembad, vermijdt je dat er te veel algen en bacteriën zich nestelen in jouw bad.
- Recycleerbaar: Jouw zwembad moet niet noodzakelijk een grote ecologische voetafdruk achterlaten. Bij MM Swimming Pools gebruiken we het materiaal in pure vorm waardoor we het tot 99,9% kunnen recycleren.
- Duurzaam: wanneer roestvrijstaal in de chemische industrie niet volstaat, gebruiken ze ook daar polypropyleen. Het materiaal is dus uiterst duurzaam. Vaak wordt het gebruikt in de petrochemie en de ziekenhuissector of in producten die duurzaam moeten zijn, zoals kunstgras, gasleidingen of zelfs opslagtanks van zwavelzuur. Met een zwembad dat osmose-vrij is, zich thuis voelt bij temperaturen van -20°C tot +90°C, geen last heeft van UV-licht en chemische producten geen aandacht schenkt, koopt je een zwembad voor het leven.
- Prijs: Een zwembad in polypropyleen is duurder in aankoop. Toch is de totaalprijs een voordeel omdat we weten dat je die dubbel en dik terugverdient dankzij de duurzaamheid en het onderhoudsgemak. In tegenstelling tot een betonnen kuip waar de liner kan scheuren of de betegeling moet hersteld worden, of een polyester bad waar osmose optreedt, moet je bij een polypropyleen-zwembad geen herstellingen uitvoeren. De levensduur is bovendien ontzettend lang. In tegenstelling tot beton dat 15 tot 20 jaar meegaat, is dit een zwembad voor het leven.
- Op maat: een absoluut voordeel is dat PP maatwerk tot op de millimeter toelaat. Zo kan je bijvoorbeeld rekening houden met de rand betegeling zodat men altijd precies op een hele tegel uitkomt. Een aanpalend terras komt daardoor ook beter tot zijn recht.
Alles opgeteld, geloven we bij MM Swimming Pools dat in de meeste gevallen polypropyleen de beste materiaalkeuze is.
Daarom zijn we er ook specialist in. We maken onze PP-baden zelf in ons atelier in Sint-Katelijne-Waver.
Wil u wel eens een kwalitatief zwembad uit PP zien?
Neem gerust contact op voor een vrijblijvende offerte of een gesprek.